Being MySelf
„Legătura esenţială dintr-o familie autentică nu este cea a sângelui, ci a respectului şi bucuriei pentru viaţă fiecărui membru al ei.”
Richard Bach
Scala ESPASI prezintă 8 semne în identificarea timpurie a pre-autismului și se aplică în primul an de viață al copilului.
A fost stabilită o listă cu opt markeri în prodromul autist, provenind din rezultatele cercetărilor efectuate la Centrul Mifne între anii 1997-2007, în urma unor studii ce au cuprins bebeluși din toată lumea. Acești markeri pot fi observați din primele luni ale vieții copilului. Prezența lor indică riscul unei dezvoltări atipice a copilului. Identificarea acestor simptome la timp deschide drumul către o intervenție cu adevărat timpurie, cu caracter preventiv. Studiile s-au derulat pe o perioadă de 10 ani și sunt primele de acest tip din lume.
Scala ESPASI (2007, Dr. H.Alonim):
- Pasivitate excesivă
Absența plânsului, absența mișcării (imobilitate), lipsă de interes față de mediul înconjurător – adesea copilul pare relaxat, liniștit, fără urme de stres, nu plânge când îi este foame, etc. Nu se trezește peste noapte în primele luni de viață.
- Activitate excesivă
Plânge încontinuu, e neliniștit/agitat (fără legătură cu cauze medicale). Cercetările arată că bebelușii care plâng mult în primul an de viață au risc mai mare de a deveni hiperactivi în timpul copilăriei.
- Opune rezistență la alimentație/hrănire
Un procent mare de copii cu tulburări din spectrul autist manifestă dificultăți alimentare de severitate diferită: refuzul alimentației la sân, refuzul tranziției la biberon sau al tranziției de la alimentație lichidă la alimentație solidă. În multe cazuri aceste dificultăți sunt evidente în primele luni de viață.
- Lipsa contactului vizual direct cu oamenii
Un copil cu o tulburare de atașament și comunicare nu are nici o problemă să privească obiecte dar are dificultăți în a forma contact vizual direct cu oamenii. Cu toate acestea, sunt bebeluși care au nevoie de o perioadă mai lungă pentru maturarea canalelor vizuale (la vârsta de 4-5 luni).
- Lipsa reacției la vocea sau prezența părintelui
Bebelușul nu întoarce capul, nu răspunde la nume, nu zâmbește și nu gângurește (gânguritul reprezentând o funcție a relaționării). Trebuie făcută distincția între lipsa reacției la o voce și lipsa reacției la prezența părintelui: chiar dacă bebelușul nu aude, el/ea va reacționa la prezența părintelui. În orice caz, este necesară realizarea unui test de auz (audiogramă) înainte de a trage orice concluzie).
- Reacție de retragere când e atins de părinte (sau la atingerea oricărei alte persoane)
Unii copii experimentează supraîncărcare senzorială astfel încât orice contact fizic îi poate deranja. Acest lucru generează sentimente dificile pentru părinți, dar este important să li se explice că copilul nu îi respinge, ci are dificultăți în a procesa și integra senzațiile, primite prin analizatorul tactil.
- Dezvoltare motorie întârziată
Există copii cu tulburări de atașament și comunicare a căror dezvoltare motorie este rapidă, însă adesea bebelușii manifestă hipotonie (tensiune musculară redusă, laxitate) și dezvoltarea lor motorie este întârziată. Acest simptom nu este concludent pentru autism.
- Creștere accelerată a circumferinței craniene în relație cu punctul inițial
Un studiu derulat de Courchesne (2003) arată că, în anumite cazuri, copiii cu autism s-au născut cu circumferințe craniene mici, dar în primii doi ani de viață circumferința capului a crescut rapid astfel încât a atins dimensiuni mai mari decât cele ale copiilor cu dezvoltare tipică. Acest simptom nu este concludent pentru autism.
Potrivit autorilor, este important să se noteze că fiecare din aceste simptome poate indica alte tulburări necorelate cu autismul! Din acest motiv este imperativ ca, înainte de toate, să se realizeze examenul clinic de către medici specialiști pentru a infirma aceste posibilități. După realizarea examenului clinic, dacă două dintre simptomele sus-menționate persistă în timp, posibilitatea de a dezvolta o tulburare din spectrul autist trebuie investigată.
Cel putin 2 din cele 8 semne trebuie observate pe o perioada de 3 saptamani.
Toate testele medicale trebuie făcute înainte de a începe verificarea în ceea ce privește autismul.
Citeste articole din Blog-ul nostru
Autismul incepe cu luni inainte ca simptomele sa apara
Parintii observa primele semne de autism la copilul lor in intervalul de varsta 12-18 luni. Poate ca acel copil nu poate stabili contact vizual sustinut, sau nu prezinta zambet social atunci cand parintii lui apar in usa camerei.